We moeten je iets ergs vertellen.

Over wat de dokter zei.

Je krijgt géén broertje en ook géén zusje.

We zijn niet meer zo blij.

 

Geen zusje om te kroelen,

geen broertje om te plagen.

Het kleine kindje in mijn buik

zal ik niet lang meer dragen.

ALS HET ANDERS GAAT


Dordrecht - Soms loopt je zwangerschap anders dan je had gehoopt. Hoe leg je dat aan je peuter of kleuter uit? Elsemiek Corvers (auteur) stond voor deze moeilijke taak toen zij en haar man Diederik in 2013 besloten een gewenste zwangerschap om medische reden af te breken. Ze moesten de juiste woorden gaan vinden om hun peuterzoon duidelijk te maken dat alles anders zou gaan.

Het verhaal

Omdat hun zoon graag voorgelezen wordt, zocht Corvers een boek om deze onmogelijke boodschap te vertellen en zo het gesprek met hem aan te gaan. Ze vond allerlei boeken met dood als thema; oude mensen of dieren die doodgaan, kinderen die na een periode ziek-zijn overlijden, een bootje dat vergaat in de buik van moeder. Maar een passend boek dat echt aansloot bij de belevingswereld van haar peuter, dat bleek er niet te zijn. Dus schreef Corvers het zelf. Het zware onderwerp moest een lichte klank krijgen, zonder de waarheid te ontkennen. Toen haar zoon het verhaal steeds opnieuw wilde horen en vragen aan haar begon te stellen, wist Corvers dat ze de juiste toon had gevonden. Door situatie specifieke details achterwege te laten, is het boek inzetbaar bij zowel zwangerschapsbeëindiging als miskraam.

Van verhaal naar boek

Corvers vroeg Marleen Oud (illustrator) om haar zorgvuldig gekozen woorden te ondersteunen met beeld, zodat het verhaal een extra laag zou krijgen. Met het aangaan van deze uitdaging voegt Oud een nieuw hoofdstuk toe aan haar illustratiewerk. Ze verstaat de kunst de karakters in een paar lijnen te vangen. De illustraties geven het verhaal de extra laag die zij en Corvers zochten. Diederik Corvers (typograaf, uitgever) maakte een passend lettertype waarmee hij de opmaak verzorgde. Hij is ook de uitgever van het boek. Dankzij subsidie van de gemeente Dordrecht is de druk van het boek ‘anders’ mogelijk gemaakt. Middels crowd-funding wordt nu nog financiering gezocht om ook de distributie en promotie mogelijk te maken. Het is de bedoeling deze gelijktijdig op te starten met de lancering van het boek op vrijdag 13 maart 2015. Wil je bij de presentatie aanwezig zijn, neem dan contact op:

ogentroost
type&design&books
Diederik Corvers
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
0629420955

Elsemiek Corvers

Elsemiek Corvers (Breda, 1977) woont en werkt inmiddels al ruim 7 jaar in Dordrecht, waar zij met haar man en zoon woont. Sinds 2008 heeft zij een eigen praktijk in trauma- en verliesverwerking. Sinds 2014 richt zij zich vooral op het begeleiden van vrouwen na seksueel misbruik of ander lichamelijk geweld en na een miskraam, vroeggeboorte of een traumatische bevalling. Ook geeft ze ondersteuning rondom prenatale screening. In oktober 2014 lanceerde zij www.hoeverder.info. Deze website biedt onafhankelijke informatie bij het al dan niet voortzetten van een gewenste zwangerschap. Elsemiek en haar man Diederik hebben in 2013 moeten besluiten een gewenste zwangerschap om medische reden af te breken. Ze moesten de juiste woorden gaan vinden om hun peuterzoon duidelijk te maken dat alles anders zou gaan. Om het gesprek te ondersteunen zocht ze naar een passend kinderboek over zwangerschapsverlies. Toen ze dit niet vond heeft zij zelf het kinderboek ‘anders’ geschreven.

Marleen Oud

Onafhankelijk grafisch ontwerper, Marleen Oud (Middelharnis, 1971), runt al meer dan 15 jaar het bedrijf niet vouwen a.u.b., dat voornamelijk opdrachtgevers heeft uit de culturele sector. Oud studeerde van 1989 tot 1996 aan de Design Academy Eindhoven en staat bekend om haar ontwerpen buiten de conservatieve design toepassingen. Haar werk kenmerkt zich door een bevlogen Do It Yourself mentaliteit, met een sterk gevoel voor duurzame oplossingen waarbij haar illustraties vaak een grote rol krijgen. Naast werk in opdracht maakt ze autonoom werk, vaak gebaseerd op maatschappelijke zaken waar ze zich over verbaast. Zij verzorgde de illustraties voor het boek ‘anders’ en gaf daarmee het geschreven woord een extra laag. Met het aangaan van deze uitdaging voegt Oud een nieuw hoofdstuk toe aan haar illustratiewerk.

Leave your comments

Post comment as a guest

0

People in this conversation

Load Previous Comments